Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2010 20:07 - Турция от близо: - Част 3 -Анкара - Музеят на Малоазийските цивилизации
Автор: pitagorid Категория: Туризъм   
Прочетен: 16001 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 26.05.2010 17:34


Турция от близо: - Част 3 -Анкара - Музеят на Малоазийските цивилизации

Както обещах в предишната част на пътеписа за Турция, сега ще отделя повече внимание на Музея на Малоазийските цивилизации.

image


image

Искам предварително да кажа, че тази част е ориентирана към тези, които се интересуват от история и археология. Затова я отделих като самостоятелен постинг.
Преди да мина към съществената част, нека кажа няколко думи за историята на Мала Азия.
Когато един българин чуе името Мала Азия в него възникват асоциации, свързани най-вече с нашето тежко минало, когато България е била под турско робство. Представата е преекспонирана по идеологически и политически причини, но истината е много по-различна. Мала Азия не бива да се оприличава единствено и само с Турция и турската нация. Напротив тази географска област има много богата история, преди да бъде завладяна от сулджукските турци през 11 век и създаването на Османската империя през 14 и 15 век. Ето накратко историята в дати:
- Още през 20 век пр.н.е на територията на днешна Турция е създадена първата държавна структура - Хетейската държава, просъществувала повече от 1400 години.
- След 6 век пр.н.е земите на Мала Азия са част от държавата Лидия, която от своя страна по-късно е завладяна от Персия.
- Александър Македонски завладява Мала Азия през 4 век пр.н.е, а през 2 век пр.н.е вече е част от Великата Римска империя.
- До началото на 4 век под римски протекторат на територията на Мала Азия съществуват различни държави. Такава например е Кападокия. През този период се разпространява новосъздадената Християнска религия, като главен посланик тук е бил апостол Павел (от 44 до 57 г). Главно неговите пътешествия са в градовете на Анатолия (днес известна като Анадол) и Галатея. През 325 год в град Никея е свикан първия вселенски събор на християните.
- Константин Велики през 326 г пренася столицата на Римската империя в град Византион на брега на Босфора, а през 330 г този град е преименуван на Константинопол. Идва ерата на Византийската империя, която продължава повече от 1100 години.
- В периода 1037-1109 г от изток нахлуват турците - селджуки, които създават своя държава - Селджукия. Селджуките идват от централен Иран.
- От 1288 г. започва формирането на Османската държава, която след множество завоевателни походи към Европа, окончателно се превръща в империя. С падането на Константинопол през 1453 год. Византия престава да съществува.
- Установява се владичеството на османците, което продължава до края на Първата световна война. През 1918 година Османската империя търпи пълно поражение и е окончателно ликвидирана. В своята агония Високата порта извършва три геноцида, на арменския народ през 1916 г., на понтийските гърци и на асирийския народ.
- След войната в Турция се заражда Новотурското освободително движение, начело с Мустафа Кемал, което отблъсква опитът на Гърция да завладее Централна Анатолия. Изкупителна жертва става цивилното население на Измир.
- На 29 октомври 1923 г. Турция е провъзгласена за светска република и столицата е преместена в Ангора (няколко години по-късно преименувана на АНКАРА). Пръв президент на република Турция става Мустафа Кемал, наречен по-късно Ататюрк (баща на турците). Приета е първата конституция на Републиката.
За 15 години Мустафа Кемал Ататюрк провежда коренна промяна в турското общество.
- забранено е многоженството,
- носенето на фесове.
- въведена е правна система от европейски тип,
- задължително сключване на граждански брак,
- григорианския календар, неделята е обявена за почивен ден.
- ислямът е отделен от държавата,
- въвежда се латинската азбука вместо арабската.
- жените имат право на глас.
- всички жители на страната са задължени да приемат фамилно име; (парламентът присъжда на Мустафа Кемал името Гази (Победоносец). По-късно по свое желание той приема името Ататюрк.
- След смъртта на Ататюрк на 10 ноември 1938 г, властта преминава в ръцете на неговия съратник Исмет Иньоню, който обявява неутралитет на Турция през Втората световна война.
- През 1952 г. Турция става член на НАТО.

И така, след като разгледахме цитаделата на Анкара се насочихме към сградата на Музея на Малоазийските цивилизации, който се намира непосредствено от южната страна на хълма.

image

Той се състои от две сгради, едната е стария османски Махмут паша базар, а другата е така наречения Куршунлу хан. Идеята за създаването на музея е на Мустафа Кемал, чието желание е било да създаде Музей на Хетейската държава. Впоследствие музея се разширява и обхваща много голям период от време и днес този музей е един от най-богатите археологически музеи в света.




Музеят има изложбени помещения, административна сграда, богата библиотека, конферентна зала, лаборатории, реставрационни работилници и други работни помещения. Има и открита изложбена площ.

image

В музея се съхраняват редица експонати на Анадолската археология. Те започват с епохата на палеолита, и продължават в хронологичен ред през неолита, ранната бронзова епоха, асирийската епоха, хетейското царство, фригийски период, елински, римски и византийски периоди, и завършва със селджукските и Османски периоди.

image

image


image Има експонати от злато, сребро, стъкло, мрамор и бронз датиращи от втората половина на първото хилядолетие пр. н.е. Монетни колекции, като се започне от първите финикийски сечени пари до наши дни, представляващи за музея редки културни съкровища.
  image
Изложените в музея артефакти са от следните епохи и периоди:
1.Палеолит на възраст повече 8000 г пр.н.е. Епохата е представена от находките открити в Анталия - пещерата Караин. Хората от палеолита са били ловци и използвали каменни и костни инструменти. С каменни сечива са представени три категории:
- Долен палеолит,
- Среден палеолит и
- Горен (късен) палеолит.
2. Неолит на възраст между 8000 и 5500 г пр. н.е. По време на тази епоха се появяват първите села, хората от които започват да се занимават със селското стопанство. Има артефакти от Чаталхьоюк и Хаджълар, които са най-важните обекти на неолита изложени в музея.
image
Колекцията включва скулптурата на Богинята-майка Кибела, стенописи, глинени фигурки, печати, глинени съдове и кости използвани като селскостопански инструменти. Най-впечатляваща част от тази изложба са ловни сцени от печена глина от 7 000 пр. н.е.
  image
Привлича вниманието голямата глава на бик, монтирана върху стената, костни инструменти, стенописи от изригването на вулкана Хасан и карта на град - може би първата карта на град в света и стенописи изобразяващи леопард.
3. Халколит (медно-каменната епоха) - 5500 до 3000 г. пр.н.е. В допълнение на каменните сечива, медта се преработва и започва да се използва в ежедневието и бита на хората. Колекцията включва богата колекция от каменни и медни инструменти, фигурки на хора, печати и декоративни бижута. Най-интересна е една бронзова статуетка на гола жена кърмеща бебе.
image
4. Ранна бронзова епоха - 3000 до 1950 пр.н.е. Хората откриват и калая и смесвайки мед и калай в сплав, изобретяват в началото на 3000 г. пр.н.е. бронза. Освен това те преработват металите чрез леене и коване. Особено ценни са метални артефакти погребани в царски гробници.
image
Колекцията включва слънчеви дискове, статуетки с образи на елени, женски фигурки и златни бижута. Има и реконструкция на погребална церемония, която подчертава религиозните практики на този древни народи.
image
5. Асирийски период - 1950 до 1750 пр.н.е.: В този период се появили първите писмени документи в Мала Азия. В Месопотамия са знаели за анадолските ресурси и богатства. В резултат на това се развили широки търговски отношения. Асирийците са пренесли тук родния си език и писменост, като по-късно е разработена нова писмена система. Намерени са над 20 000 глинени плочки, изписани в асирийско клиновидно писмо, хвърлящи светлина за този период. Повечето от писмените документи са в областта на търговията, икономиката и правото. Текстила и облеклото са обект на интерес за местните хора и тези стоки са били разменени за сребро и злато. Кюлтепе е бил център на търговската мрежа. В резултат на това са намерени богати и разнообразни находки.
  image
Плочки с клиновидно писмо, съдове за пиене под формата на свещени животни като бик, лъв, орел, дива свиня, заек, които са били използвани в религиозните церемонии, култови предмети, всички видове оръжия и метални чаши с художествена стойност, изработени от глина, камък, злато, сребро, олово, мед, бронз, скъпоценни камъни и керамика.

  image
Друг интересен клас находки, свързани с този 200 годишен период са ритоните на Кюлтепе, специална група на керамичното изкуството, което представлява основата на културата на хетите.
6. Хетеески период - 1750 до 1200 пр.н.е. Първата политическа структура на Древния хетеески съюз е създадена около 2000 г. пр. н. е.
Най-интересни за този период са Релефна фигура на бик, различни фруктиери и вази с животински фигури, ваза изобразяваща сватбена церемония, плочи с правителствени архиви, както и печати на царе, бронзови статуи на богове, плодородие, бикове, елени и други интересни изображения.
  image
Изложбата включва и снимки от разкопки на една религиозна церемония. Един от най-важните артефакти са плочки с акадски скриптове (1275-1220 пр.н.е.) представляващи кореспонденция от египетската кралица Нефертари (съпруга на Рамзес II) и хетейската царица Пудохепа (съпруга на Хатусил III). Тук в околностите на Боазкьой е намерен и първият мирен договора в световната история, от 1275-1220 г. пр. н.е.
7. Фригийски период - 1200 до 700 пр.н.е. Фригийците, наречени още Хората от морето, дошли в Анадола през Балканите през 1200 г. пр.н.е. Те придобили контрол над Централна Анатолия и тяхната столицата е била Гордион. Находки от могилата в Royal Gordion формират по-голямата част от експозицията на този период. Могилата е с диаметър 300 m и висока 50 m.

image

Възстановка на гробницата на цар Мидас, открита в древната могила, е показва тук. Интерес представляват издълбани и инкрустирани мебели от дърво, ритуални съдове, изображения на животни, като лъвове, овни и орли. Особен интерес представлява статуята на Богинята-майка Kybele, на която се покланяли фригийците като свое основно божество.

image


image

8. Късен хетейски период. След падането на Хетейската империя, в резултат на нахлуването на фригийците, някои от хетейците се преместват в Южна и Югоизточна Анатолия. В 10 куполния стар базар, който е в централната зала на музея, са изложени статуи от неохетейския период.

image

Тук има скални барелефи, изобразяващи хетейски владетели и боговете на хетейския пантеон, статуи на мощни животни като лъв, бик, глиган.

image


image


image

9. Уратрийски период: В Източен Анадол по време на същия период, когато са там и фригийците, са живели и уратрийците. Те са имали постижения в архитектурата и минното дело.

image

10. Лидийски период: Произходът на Лидийските изкуства идва още от бронзовата епоха и има връзки с неговия предшественк - Изкуството на хетейците. Изложените артефакти са най-вече от 6 век пр. н.е.

image

11. Класически период: Колекцията включва гръцки, елински, римски и византийски артефакти като статуи, бижута и декоративни съдове, изработени от злато, сребро, стъкло, мрамор и бронз, както и монетни колекции.
  image  
  image

image

В допълнение, има раздел показващ находките, открити наскоро в околностите на Анкара.
Предлагам на моите почитатели множество снимки от музея и кратко видео.
  image

  image
Направихме си и снимки за спомен, след което се отправихме към Мавзолеят на Ататюрк, за който ви разказах в предишния постинг.
  image

В следващите части вече ще разказвам повече за природните забележителности на Мала Азия. Първо ще се спрем на Соленото езеро на юг от Анкара в центъра на Анадолското плато.

Вижте и предишните части на този пътепис
  Следва продължение



Гласувай:
8



1. анонимен - Поздрав!
25.05.2010 23:13
Разходих се както си седях пред компа. Ккакво повече? )))
цитирай
2. hristo27 - Благодаря за прекрасната екску...
26.05.2010 07:27
Благодаря за прекрасната екскурзия!
цитирай
3. анонимен - Браво!
12.06.2010 13:58
Много богата информация и много хубаво поднесена! Чета ви с истинско удоволствие! Очаквам и продължението!
цитирай
4. zvezdichka - Интересно, че повечето туристи
03.10.2014 15:46
бяха с фотоапарати. Сигурно е разрешено да се снима. Много интересен постинг!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3339636
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930